Verslag Frieslandcup 17-06-2018

De Frieslandcup 2018. TC de Harkema – T.V Kinea

Op zondag 17-06 2018 is het dan zover, de 1e ronde van de Frieslandcup moet worden gespeeld, en dit jaar is dat tegen T.V Kinea (nog nooit van gehoord) Dit blijkt de Knipe te zijn.

Rond 9:30 arriveren onze gasten, we gaan eerst even fijn een bakje koffie/thee doen.

Zo rond 10 uur besluiten we dat het tijd wordt om de baan op te gaan, hun aanvoerster stelt voor om met 2 herenenkels te beginnen en 1 damesdubbel om daarna 2 damesenkels en een herendubbel te spelen. Jan van Doezum zou in eerst instantie een Herenenkel partij spelen maar door een knieblessure leek het hem verstandiger dit maar niet te doen. Hier moest dus even een vervanger voor komen, en die vonden wij in Gerard Spinder, Als jeugdlid al een erg enthousiaste speler nu weer terug op het honk. En ook Wiebe Dijkstra zal de strijd in de enkel aangaan. Wietske en ik (Tina) mochten mooi op de middelste baan gaan dubbelen, dus ik kon alles mooi in de gaten houden. Maar al gauw zag ik dat deze ploeg uit de Knipe, verrassend uit de hoek kwam…

Gerard, jong, fit, talent, maar dat alles bleek niet genoeg, 1-6 0-6

Wij wisten de 1e set te pakken met 6-4 maar de dames kwamen steeds meer op dreef en zowel Wietske als ik konden niet omgaan met de slice ballen van de dames die niet hoger dan zo’n 10 cm van het gravel omhoog kwamen. 2e set 3-6. Oké en nu? 3e set of een super tie-break?? na kort overleg besluiten we de competitieregels aan te houden, de enkel partijen spelen een 3e set, (indien nodig) en de dubbels een super tie-break. Maar ook die ging verloren met 6-10.

Dan staat Wiebe daar op baan 1 nog te knallen, een prachtig gezicht 2 technische spelers, die niet voor elkaar onder doen. Zij het niet dat Wiebe zijn tegenstanders zo’n 30 jaar jonger was. Wiebe weet de 1e set binnen te slepen, want hij weet als hij rustig blijft het er best inzit, en dat gaat dus prima 6-4.  5-4 voor in de 2e set….maar ja 5 heeft nog nooit gewonnen en om die laatste binnen te halen is vaak lastig, en dat breekt Dijkstra op, hij wordt weer te druk int kopke…en met 5-7 gaat zijn jonge tegenstander er met de 2e set vandoor. Tja en dan moet er een 3e set worden gespeeld, en dan kun je zien dat leeftijd wel degelijk een rol speelt, Wiebe krijgt door zijn strijdlust rugklachten, hij zet door maar verliest de 3e set met 2-6.

Tja dan gaat het hard, 0-3 tussenstand pff wie had dat gedacht…maar goed we zijn er nog niet, Gosse gooit over de app “Ut ken olle kanten nog op”

2 dames enkels en een herendubbel kunnen de banen betreden. Normaal wordt onze 1e Damesenkel gespeeld door Annetta van der Meer, een van de betere dames binnen onze vereniging durf ik wel te zeggen. Maar zij kampt al weken met een rug blessure, dubbelen zou nog gaan maar enkelen…Ze staat haar plaats binnen het Frieslandcupteam af, gelukkig stond er al een tijdje een jeugdtalent te trappelen om op eigen park mee te mogen spelen in die Frieslandcup. Lyanne Gerdez welkom, zij zal dus de 1e damesenkel spelen en samen met Helena de damesdubbel, ook gaan Jan van Helden en Kees de baan op. Nou met die heren was het snel klaar…de heren van Kinea zijn duidelijk van een ander niveau. 1-6 2-6 over en uit..De dames komen verder, staan beide prima te spelen. Lyanne bouwt al snel een 3-0 voorsprong op…het zal toch niet?  Helena komt achter, maar halverwege komt ze helemaal terug. Staat goed te spelen slaat lekker door, ze baalt nog wel eens als dit niet uit de verf komt, prima wedstrijd maar trekt net aan het kortste eind, 5-7 4-6

Lyanne heeft inmiddels de 1e set te pakken, een gejuich gaat op, want ja de tussen stand staat op 0-5. Maar Lyanne speelt tegen een dame met ervaring, een dame met techniek, een dame die niet van opgeven weet. met 3-6 gaat de 2e set naar Kinea, Het is een lust om naar te kijken hoe de dames de ene rally naar de andere spelen, strijdend voor elk punt. Maar het jeugdtalent wat Lyanne Gerdez heet pakt de wedstrijd en de eer van T.C .de Harkema. Met 6-3 pakt ze de laatste set. Wat zijn we blij en trots!! 1-5

Jan van Helden en Wietske mogen de baan op om hun mix te spelen en Jan van Doezum en Gerard mogen de baan op, Wiebe zou deze dubbel spelen, maar laat deze door zijn rugklachten lopen, Gerard had nog maar 1 wedstrijd gespeeld en kon deze dus van Wiebe overnemen.

In de 1e set gaan Jan en Wietske niet zo lekker, Jan staat weer ouderwets te mompelen, in de verte hoor ik Wietske een keer k*t roepen..nee dat gaat niet lekker daar. 1e set 2-6. Misschien is het ook even wennen, je speelt vaak niet met je vaste partner, want in de 2de gaat het gelijk op, het had beide kanten op kunnen vallen, helaas dit keer naar de kant van Kinea 2e set 5-7

Bij de heren, gaat het net als in de vorige herendubbel, de gasten zijn veel te sterk, hebben geen moeite met Harkema, af en toe zat er nog een leuke rally tussen, maar met 2-6 0-6 red Kinea ermee.

Kees en ik kunnen  de baan nog niet op, dus gaan de dames die inmiddels iets zijn bekomen na hun enkel, nu samen de dubbel spelen.

En ook Kees en ik kunnen dan de baan op, om onze mix te spelen. Al gauw blijkt dat Kees en ik geen enige tegenstand kunnen bieden aan al dat geweld van het koppel uit de Knipe. 0-6 0-6  tussenstand 1-8

Bij de dames gaat het lekker, goed spel, ik denk nog nooit eerder samen gespeeld, maar zo ziet het er niet uit, prachtig samenspel. En een groot gun factor. Samen weten ze de wedstrijd te winnen met 6-3 6-4. Een groot applaus gaat op, super goed gedaan dames.

2-8

We zitten nog even gezellig na, leuke mensen, gezellig team,inmiddels in het half 4 als we besluiten dat het wel mooi is geweest. Tot de volgende ronde, die is op 9 september. Tegenstander nu op moment van schrijven nog net bekend.

Tot ziens groetjes Tina, namens het Frieslandcupteam 2018

Helena Postma, Wietske v/d Tuin, Lyanne Gerdez, Tina Weening

Jan van Doezum, Jan van Helden, Kees Bruining, Wiebe Dijkstra en Gerard Spinder.

About The Author